Nakoľko práce na webe stále pokračujú a články zamerané na odievanie sú v nedohľadne pridávam sem, nakoľko ide o jeden z najdôležitejších častí odevu, kratučký článok o ovinkach a onuciach.Onuce: Predpokladám, že nikto z nás nechce mať zbytočne doráňané nohy a radšej sa nepríjemnej bolesti, ktorú môže spôsobiť našliapnutie na kameň, radšej akýmkoľvek spôsobom vyhne.

Okrem fixácie chodidla plnia z časti aj tepelno-izolačnú funkciu.
K samotnému postupu práce:
Onuce doporučujem vyrobiť zo silnej ľanovej alebo konopnej tkaniny. Predídete tým rýchlemu oderu a trhaniu v najviac namáhaných miestach.
Ja som na ukážku zvolil ľanové plátno.
1.) Veľkosť závisí len od vás - Odporúčam sa pohybovať v rozmedzí od 50 - 70 cm u kratšej hrany a od 50 - 90 cm u hrany dlhšej. Pokiaľ ich chcete vpratať do topánky/krpcov nerobte ich zbytočne veľké - po omotaní budete vaša noha vyzerať ako cukrová vata a garantujem vám, že pokiaľ nieste vlastníkom obuvi s číslovaním nad 12...nevpracete sa do nej. Ja som zvolil cca 80 cm dĺžky a 50 cm šírky.
2.) Myslím, že samotný postup je tak jednoduchý, že mu nemusíme venovať zvýšenú pozornosť. Z plátna prakticky len odrežeme/odstrihneme požadovaný kus. Azda by som len podotkol, že ak ste pedanti ako ja, neurobíte chybu ak obšijete hrany onúc - opäť tým predídete trhaniu a rozstrapkávaniu. Či už zvolíte alebo vynecháte obšitie onuce sú hotové.
Foto čoskoro pridám