Plášte v Chronice PicteHoci je Obrázková kronika zdrojom pochádzajúcim zo 60. - 70. rokov 14.storočia, teda z doby, ktorá je príznačná pre radikálne modernizujúce prúdy, je to jeden z najdôležitejších zdrojov pre štúdium našich dejín v 14.storočí. Pri zdravom úsudku a hlbšej štúdii, rovnako ako v selektívnom porovnávaní so staršími obrazovými materiálmi, v nej dokážeme nachádzať aj aspekty, ktoré je možné aplikovať aj na obdobie prvej pol. 14.stor.
Osobne ma v tomto smere zaujala, na prvý pohľad, banalita - spínanie plášťov. Pri zbežnom listovaní v kronike som si všimol, že drvivá väčšina plášťov, resp. takmer všetky, sú spínané na pravom ramene. Je to pochopiteľné najmä z dôvodu pohodlného tasenia zbrane. Tento trend je veľmi obľúbeným v románskom období, často v spojitosti s obĺžnikovými plášťami antického typu. V Obrázkovej kronike sú takto spínané dlhé, pravdepodobne polkruhové plášte. Plášte spínané na prsiach sa v kronike objavujú takmer výhradne u klerikov, prípadne pri dôležitých ceremoniálnych príležitostiach ( napr. korunovácia ). Nie je bez zaujímavosti, že plášte spínané na pravom boku sa objavujú aj na ilumináciách, kde frajeri cestujú na koni, rovnako sa objavujú aj pri bežných činnostiach, čo by, ako som už písal vyššie, indikovalo praktické dôvody ( tasenie meča, ochrana pred vetrom, ktorý sa opiera do predných častá tela), zaujímavosťou však je, že takto spínané sú v kronike aj reprezentatívne plášte z drahých látok.
Podľa môjho skromného názoru z tejto miništúdie, vychádzajúcej z umeleckej licencie kronikára, môžeme odsledovať určité módne a praktické trendy v rámci logistiky odievania, a zároveň myslím, že by bolo vhodné sa od toho do rozumnej miery odraziť aj v rámci našich rekonštrukcii.

Prikladám obrazový materiál.