Všetky časy sú v GMT + 1 hodina

Aktuálny čas je Sob 30. Sep 2023 7:59:43

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 17 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: Nádoby na pitie
PoslaťNapísal: Štv 18. Feb 2016 10:01:09 

Po prečítaní odkazu od Pána Dionýza a ak som správne pochopil, práca s cínom a remeselné výrobky z cínu sú ľudstvu známe v podstate od praveku. V priebehu 1 tisícročia p. Kr. bol hl. dodávateľom cínu z územia Británie. Na koncilu v Remeši (803 – 813) sú spomínané cínové kanvičky. Z roku cca 1100 je zachovaná písomná správa o výrobe cínového tovaru a taktiež sú zmienky o používaní cínu z obdobia Križiackych výprav. V Čechách sú otvorené cínové bane v 12. storočí. Najstaršie cechy vznikli v Paříži roku 1268, Norimberku 1285 alebo vo Viedni v roku 1326. Postupným rozvojom cechov od konca 13. storočia a hlavne v dvoch nasledujúcich storočiach sa cínový riad dostáva medzi chudobnejšie obyvateľstvo, kde cín nahradzoval striebro.
Toľko som sa dozvedel z príspevku. Keď to rozoberieme na drobné vychádza mi, že cín sa „veselo“ používal na území Európy od Antiky až do doby, keď bol vytlačený porcelánom. Keďže máme doklady z roku 803, 1100 a neskôr je viac než pravdepodobné, že cín sa už ako export dostal na Uhorské územie. Taktiež cech vo Viedni (čo zas nieje až tak ďaleko) dokladá, že minimálne ako kupecký tovar sa na naše územie dostávali cínové výrobky – riad. To že nastal rozmach až v 16. storočí by som prikladal tomu, že ho začali používať aj chudobnejší obyvatelia a výroba dosiahla masovejších rozmerov. Ďalej ak nemáme dochované orig. alebo archeologické nálezy cínových riadov z Uhorska, nemôže to byť z dôvodu, že cín sa po roztavení dá opätovne odliať na iný predmet? (napr. modernejšie predmety alebo cínových vojačikov tak obľúbených v 18. stor.?)
Ďalej mi veľmi nesedí predstava, že v celej Európe sa používal cínový riad u nobility v „našom“ období, ale v Uhorsku by bol odmietaný.

https://de.wikipedia.org/wiki/Codex_Man ... %9Fner.jpg

https://de.wikipedia.org/wiki/Codex_Man ... Marner.jpg

Upútali ma tie šedé kanvičky, mohol tým iluminátor myslieť cín?

PoslaťNapísal: Štv 18. Feb 2016 11:00:41 
comes
Obrázok užívateľa

Ono ani nejde o to, že v Uhorsku by bol odmietaný, gro problému by som skôr skutočne hľadal v tých globálnych európskych prúdoch a zažitých trendoch. Nemôžeme samozrejme tvrdiť, a to ani netvrdíme, že sa v strednej Európe neobjavil absolútne žiaden cínový výrobok, a že cín bude fuj fuj až do spomínaného 16.stor. Skôr som tým chcel povedať to, čo do istej miery potvrdzuje ten článok - že masové využívanie cínu v Európe ( a áno, môže to byť zapríčinené aj poklesom trhovej ceny, a zmasovením výroby) je až záležitosťou renesancie. S pánom Dionýzom sme o tom tiež včera bavili, a bolo by asi ideálnym riešením, aby sme k tomuto pristúpili nasledovne.

Vysoká šľachta, ako ja, pán Felicián, a lepšie situovaní šľachtici, ako napríklad ty, pán Martin, by mohli pri stolovaní využívať keramiku, sklo, drahé kovy ( striebro napr. ), a do istej miery aj cín. Najvyšší šľachtici by v budúcnosti, keď bude priestor na detailne upravy, mali skutočne siahať po tom striebre. Nižší šľachtici a strední šľachtici, ako pán Dionýz, by mali stolovať prevažne keramikou, a doplňať ju práve o kanvičky z cínu. Ostatné vrstvy - zbrojnoši a neurodzení - drevo a keramika.

Z toho, čo sme uviedli, naštudovali, a prečítali, a aj vzhľadom na nedostatok archeo. nálezov usudzujem, že cín mohol mať do istej miery zvláštne zastúpenie vo vtedajšej spoločnosti - pre ľud bol príliš nákladný a nemohli si ho dovoliť, pre vysokú šľachtu sa stával neatraktívnym, a prirodzene bol v rámci možností ideálne prístupný nižšej šľachte - poňal som toto tvrdenie veľmi, veľmi zjednodušene, skôr v kontexte nášho projektu, neviem si skutočne vysvetliť prečo sa ten cín, aj napriek tomu, že bol dobre známy, masovo nepoužíval. Suma-sumárum, osobne si myslím, že ak aj po cíne siahneme, mali by sme sa skutočne obmedziť na tieto kanvičky, prípadne lyžičky, a ostatný riad si skôr zadovážiť keramický, sklenený alebo strieborný.

Čo sa týka konvíc na tom vyobrazení - nedá sa vylúčiť, že to je cín. Veľa tu však zohráva umelecká licencia autora... :)

PoslaťNapísal: Štv 18. Feb 2016 12:50:46 
Obrázok užívateľa

k tomu zobrazeniu v kódexe, autor ostatné výrobky zo železa (meče a prilby) zobratuje čírou zarbou alebo lepšie povedané bezfarebne a tieto konvice zámerne zafarbil aby ich odlíšil od ostatných kovových výrobkov z čoho môžme usudzovať že sa môže jedna aj o cín . . . prípadne striebro ? ťažko povedať

PoslaťNapísal: Štv 18. Feb 2016 13:56:36 

Keď sa logicky zamyslíme, ľudstvo cín a jeho zliatiny (doba bronzová a pod.) poznajú a využívali dlhú dobu aby boli schopný vyrobiť cínové úžitkové predmety. Podľa mňa je názor pána Donča veľmi správny a síce, že, pre bohatú šľachtu bol cín nezaujímavý a pre chudobu zas drahý. Myslím, že v rámci projektu by sme sa mohli držať načrtnutého postupu a viac - menej by to bolo historicky správne.

PoslaťNapísal: Štv 18. Feb 2016 19:23:57 

ohladom tych postovanych iluminacii panom Martinom,kedze ta druha je nad ohnom,tak by som v nej cin nehladal,osobne si myslim ze ide o ciernenu keramiku,a kedze aj ta prva je obdobnej farby asi to bude oboje povodu hlineneho,alebo strieborneho

,moj subjektivny nzor ;)

PoslaťNapísal: Štv 18. Feb 2016 22:36:56 
comes
Obrázok užívateľa

To inak napadlo aj mňa potom - že cín ma pomerne vysokú hodnotu taviteľnosti aj pri pomerne nízkej teplote....že neviem či by riskoval, že sa mu to rozteče v ruke :D

PoslaťNapísal: Sob 04. Jún 2016 12:54:21 
Obrázok užívateľa

páni objavil som toto: https://www.academia.edu/9823302/Mediev ... e_Cantacts

sklo z bratislavy, aj na naše obdobie. Kto by chcel a nevedel stiahnuť napíšte sem.

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 17 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť