Tak páni, včul zhodnotím to čo dovčúl mám (poporade podla toho jak som to sem pridával od najstaršieho po najnovšie) a poprosím Vás o vyjadrenie sa k tomu.
- kapsa - hovädzia koža tmavo hnedá ozdobená mosadznými dvoma
ozdobami (puklička z ktorej vychádzajú 4 lalie)
- opasok - hovädzia bledá koža ozdobená drobnými štvorcovými ozdobami + nákončie
- štít - sférický trojuholník, drevené dosky o hrúbke 10 mm zosílené troma hrubými priečnymi rebrami, potiahnutý je kožou a namalovaný je tam erb čáka - lebo Zachov som nenašiel. Čo sa úchopu týka vychádzal som z Klučinu ale asi to nie je ono, ako ten štít chcem používať aj do pešieho boja takže preto je tam taký úchop ale myslím že to nie je úplne vhodné
- meč - nesie názov H - 3143 meč z neznámej lokality - Trenčín, Celková dlžka 998mm (môže byť 1m) , dvojsečná čepel dlhá 825mm sa smerom k hrotu zužuje , pri záštite je široká 52mm , zužuje sa aj dlžka čepele zo 7mm pri záštite na 2mm pri hrote , výrazne ohraničený žliabok ktorý začína už na tŕni čepele a končí tesne za polovicou dlžky čepele . Trn cepele je obojstranne odsadený a smeromk hlavivci sa jeho širka zužuje z 31mm na 20mm a jeho hrubka sa zužuje z 8mm na 6mm , dlžka rukovete je 173mm , na trni je nasadená hlavica s dlžkou 50mm , šírkou 55mm a jej hrubka sa znižuje smerom k trnu z 35mm na 35mm . záštita má obdlžnikový prierez ramien a ramena sa ku koncom rozširujú teda ich šírka je zo 14mm na 17 mm a hrubka z 10mm na 14 mm , celková dlžka zaštity je 161mm . celková hmotnosť meča je 1028g +- a ťažiško je od záštity 95mm vzdialené (chcel by som ho o niečo bližšie , tak asi o 1 cm)
Typ meča je (podla Oakeshotta) XVI (avšak s priečkou akú ma typ XVIa) . Hlavica je kruhová a vnútorný disk má bočné hrany prehlbene typ J . záštita typu 2
- boty - koža, civilné pekné sú po členky čiže vhodnejšie na pešie chodenie myslíte že sú honosnejšie ?
- kapucna - tú budem nosiť hentak na hlave, neviem ako sa volá henten typ pokrývky hlavy ale sa mi lúbi, s tým že ešte pod tým bude asi kokotka. . . . jemná vlna podšitá lanom
- rukavice - vlna rybia kosť podšitá vlnou, trojprstý typ, obšitý líščou kožušinou, mohlo by to odpovedať môjmu postaveniu ?
- gardecorps - červená vlna podšitá lanom, olenmovanie je ovčia biela kožušina (opa mikuláš stajl

), chýba mi tam jazdecký rozpar a nosil sa natom opasok ? lebo mne sa to lúbi ked je natom opasok
- boty - jazdecké vysoké čižmoidné, kože, už sú obnosené
- dýka - nie je čo dodať všetko je v popise, raný typ varlatovky, možno ešte na mosadznú platničku na konci rukoväte dám vyraziť čákov erb (akože mi ju podaroval)
- batvat + - jednoduchý batvat plus dve podušky a vypchávaný pás, toto chcem narvat pod kuklu a nato dať hrncovku
- základný jazdecký cestovný odev - bruchny (jemný lan), lumpy (jemný vlna modrá), surcotte (jemný lan), surcotte (vlna tmevočervená rybia kosť), cotte (jemná vlna bežová), kapucna (jemná modrá vlna podšitá lanom), celý je šitý ručne !!!
- Hrncovka - Typ bolzano (uložená je v Ríme), datovaný je okolo 1300, podobný tvar som objavil v Štokholmskom múzeu, je malá a predám ju spravím si novú
- varkoč - žlto modré pásy hrubej vlny podšité červeným lanomm farby čáka keďže o mojom Felovi neviem nič o rodových farbách :/
- krúžková kukla - nitovaná samozrejme a podšitá bude lanom aspoň tri vrstvy
- vypchávané lumpy - tak už tuším že ich bude treba upraviť aby mojej hodnosti odpovedali . . .vaše návrhy prosím
- vypchávaná zbroj - hrub lan vypchatý vlnou, dlhý rukáv a integrované pästnice ktorým trochu zmením dieru na ruku, posuniem ju na dlaň lebo tade bude aj diera v krúžkových pästniciach.
Tož to je zatial k mojej nafotenej výbave. Čo sa týka ďalších vecí, prioritný je preklad geneaológie Zachovcov z jednej maďarskej 1000 stranovej práce starej 120 rokov. Tam je asi 10 strán k celému rodu a hlavne k samotnému feliciánovi. Z tohoto textu výjdu von také veci od ktorých sa dokážem ďalej vyvíjať a napredovať.
IN PROGRES:
- Meč - sa už kuje u Voborila a opasok a pochvu mi spraví náš Schatmansdorfský remeselník a kamarát a sused Viktor Wercholák.
- krúžková zbroj - mám ju hotovú ale je len do pol stehien a má krátky rukáv, toto sa však už napravuje a chalanisko z Schatmansdorfu Marek Fančovič mi dorába tieto veci, čo sa týka pestníc nechcem ich mať integrované ale budú sa priväzovať s tým že zvnútra budú kožené s dierou aby som si mohol ruku vytiahnuť von.
- cotte pod zbroj - nemám zatial halenu pod zbroj ale to sa zmení, bude dlhá ako zbroj a bude s rozparom a bude lanová. Šiť mi ju bude Zuzana Škapíková z Kompánie
- flaša - k jazdeckému odevu si dávam robiť aj flašu. bude kožená vyliata voskom nezdobená. Robí mi ju Viktor Wercholák
- stan - je to ešte ďaleko ale už to riešim, stan by mohol byť podobný tomuto
http://www.indios.cz/cs/rytirske-a-stredoveke-stany/avalon/ čo myslíte ? Samozrejme tam bude velká postel a truhlice a nejaké lampáše na sviečky a stolička a na zemi budú kožušiny a stým že v strede na zemi by mohol byť diviak ako lovecká trofej . . .
- riad - pre moju postavu najskôr nejaké sklo, keramika . . .presné počty a tvary ešte neviem
- dýka - ešte neviem u koho by som si ju nechal spraviť, poznáte nejakého dobrého kováča? aj zo slovenska nech to tu podporím trosšku, opasok a pošvu by mi spravil Viktor Wercholák alebo ked viete aj o niekom inom tak by som nadtým porozmýšlal.
- voskové dosky - celkom zaujímavá vec do výbavy, myslíte že by bola od veci mať také niečo v kapse ? spolu s kresadlom a pazúrikom a klúčami od truhlíc ?
- výšivky - treba mať pekne vyšité odevy, to je pravda ale neviem komu to dať spraviť . . .
- šach - šlachtická kratochvíla, asi by som do toho investoval nech sa máme s čím zabávať, musím dohladať nejaké vhodné vyzobrazenia na naše obdobie
- ozdoby - brošňa, prsteň, pútny odznak . . .myslím že takéto veci dotvoria honosnosť mojej postavy, ak by ste niekedy objednávali niečo také dajte vedieť

- truhlice - toto je podstatná vec potrebujem aspon 5 takých truhlíc pekne okovaných vystlaných látkou alebo kožou a na zámok !! . . .epické
- boty do boja - tu si nie som istž ako by mali vyzerať či to tak spraviť že podrážka z hrubej kože a natom rovno krúžková noháva vystlaná látkou alebo ako . . .
- gardecorps a odev - celé je to vnímané tak že tam musí mať rozpar ale Dávid hovoril že ten odev môže ostať bez rozparu a spraviť len cotte s dlhým rukávom a rozparom pod gardecorps, čiže by vznikli dva komplety v podstate.....
Čo sa týka honosného odevu. . . keďže sme sa zhodli že budú dva tábory Dončov a ´´ Čákov ´´, ktorého zastupujem ja tak potrebujem mať ultra popiči prádny honosný odev, aby bolo vidno že ja som ten najkrajší . . . . čiže hodváby a brokáty a neviem čo všetko v tomto sa vôbec nevyznám aký strih, kde zohnať látku a ako to ozdobiť, aké doplnky . . .